Precizări cu privire la proiectul de valorificare deșeuri în Baia Mare

  • e un proiect aflat în faza de testare, ceea ce înseamnă că nu e sigur că o să fie de succes, dar rezultatele de până acum sunt încurajatoare. La alternanța cald-rece, umed-uscat, îmbinările rezistă până acum. E cale lungă până o să realizăm produsul final.
  • e posibilă o îmbinare între straturile de PET. Din păcate sunt foarte mulți ”experți” care mi-au comunicat că materialul sticlelor de plastic nu se poate lipi sau nu rezistă mult, în timp. E foarte greu să dau explicații și să nu dezvălui detalii despre proces dar pot spune că, în urmă cu 9 ani de zile am lipit prin termotransfer primul tricou făcut din același material din care se fac sticlele de PET. Acel imprimeu rezistă și azi, și e printre cele mai rezistente lipituri din lume, face față splălărilor automate aproape zilnice, la temperaturi mari. Nu pot să dau detalii despre procesul și adezivul folosit pentru realizarea înbinării, dar pot să spun, din experiență, că acest produs e realizabil.
  • Există cerere pentru un astfel de produs!? Există cerere exact ca pentru produsele de tip placaj. Există o multitudine de produse de acest gen pe piață și sunt preferate de multe ori celor tradiționale, cum ar fi lemnul masiv. Sigur, vor fi tot timpul oameni reticenți în folosirea acestor tipuri de materiale dar nu indoiala face piața de panouri de tip placaj, ci vânzările. Placajul se vinde. Chiar dacă ne place sau nu, în vizitele pe care le fac în fabricile de canapele și corpuri tapițate din zona Maramureș, majoritatea materialelor folosite sunt placaje și furniruri. Și dacă tot vorbim de produse realizate din combinația platic-lemn, laminarea și acoperirea furnirului cu straturi de plastic există de foarte mult timp, singura diferență e că lemnul e la interior și plasticul la exterior. Cum ar fi să fie exact invers?
  • Fiabilitatea Din punct de vedere economic produsul e sustenabil, costurile de produție pot fi susținute de valoarea produsului, chiar și în producție la scară mică. Din punct de vedere al impactului asupra mediului, produsul e peste orice produs reciclat în momentul de față pentru că procesarea materialului PET se face numai mecanic. În momentul de față, sticlele de PET, pentru a fi reciclate, se procesează chimic, în prezența apei, de cel puțin două ori până ajung din nou produs final (textil sau PET reciclat). Acest produs consumă chimic doar adeziv, restul proceselor sunt mecanice. Din păcate, nu cred că există produs reciclat care să nu emită poluare, dar scopul e să emită cât mai puțină. Aș putea declara că acest produs la care lucrez nu emite deloc poluare, dar primul lucru pe care l-am făcut când am descoperit adezivul pe care il folosesc în procesul de realizare, a fost să obțin documentația despre emisile poluante. Produsul e certificat pentru a fi folosit în liprea produselor de uz casnic, materialelor textile, etc. Procesul de lipire se face prin presare, în anumite condiții de temperatură, umiditate. Producerea unui astfel de material la nivel industrial consumă aproximativ 50 de sticle de 2 litri de PET/metru pătrat, în funcție de grosimea dorită. Condițiile de siguranță și durabilitatea materialului sunt în testare, după cum am spus mai sus, dar preconizez o garanție de intergitate mare spre foarte mare. În testele de până acum, la imbinarea ideală nu există deformare la 10 procese de îngheț-dezgheț, în condiții de umiditate și căldură până la 30 de grade. Urmează testarea în condiții mult mai extreme pentru a testa limitele produsului. Momentan nu au fost atinse.
  • Cu ce se diferențiază de celelalte tipuri de placaj? Concurența e foarte mare în acest domeniu, există anumite produse din funir aproape gratis din punct de vedere al producției. Dar, cu cât e mai ieftin cu atât e mai nociv. Sunt anumite placaje care nu sunt destinate uzului casnic. Placajul cu PET stratificat poate fi certificat pentru uz casnic. Destinația lui, în funcție de rezultatele testelor poate fi de la realizarea de corpuri până la izolare, placare pereți, etc.
Mostre de material abia scoase din congelator, aflate în proces de degheț

Dacă doriți să susțineți proiectul, puteți cumpăra produse de pe acest site. Toate produsele puse la vânzare sunt sigure pentru folosință, sunt certificate internațional(textile, vopsele, adezivi) sau produse naturale(în mare parte lemn).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *